Advies Advies Advies
Lipblaasjes

Advies

Lipblaasjes

Een lipblaasje is een uitwendige uiting van een herpesbesmetting. Leer hier hoe je het genezingsproces kunt versnellen, lipblaasje factoren kunt identificeren, besmetting van anderen kunt voorkomen en de symptomen kunt verminderen. Compeed®kan een antwoord bieden op al je vragen over lipblaasjes.

Lipblaasjes

Wat veroorzaakt lipblaasjes?

Lees artikel
Lipblaasjes

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

Lees artikel
Lipblaasjes

Repetitieve lipblaasjes: hoe kan ik terugkerende lipblaasjes beperken?

Lees artikel
Lipblaasjes

Hoe verwijder je een lipblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan?

Lees artikel
Lipblaasjes

Hoe behandel je een lipblaasje (Herpes Labialis)?

Lees artikel

Lipblaasje - Veelgestelde vragen - Frequently asked questions

Wat is herpes en wat is een lipblaasje?

Herpes is een virus. En zoals de meeste andere virussen, kan herpes overgedragen worden van mens tot mens.

Het herpes virus onderscheidt zich van sommige andere virussen omdat een herpesbesmetting voor altijd is. Bij andere veel voorkomende virussen, zoals verkoudheids- of griepvirussen, worden ze uiteindelijk volledig vernietigd door het immuunsysteem van het lichaam. Dit is niet het geval met herpes.

Het herpesvirus bevindt zich op een plaats in het lichaam die de lymfeklier genoemd wordt, een zenuwknooppunt in de hersenen waar het ontoegankelijk is voor de verdediging van het lichaam. Van tijd tot tijd reproduceert het herpesvirus zich en reist het langs een bepaald pad naar het oppervlak van het lichaam. Dit wordt een lipblaasjesuitbraak genoemd.

Hoeveel herpes-virussen zijn er?

Het woord “herpes” komt van het Griekse woord “herpein” wat “kruipen” betekent. Herpes simplex-virussen zijn dubbelstrengige DNA-virussen die alleen mensen besmetten. Er zijn veel soorten herpes simplex-virussen, maar er zijn er twee die het meest voorkomen:

  • Herpes simplex virus type 1 (HSV-1)
  • Herpes simplex virus type 2 (HSV-2)

Een persoon kan besmet zijn met één of twee herpes-virussen. In het algemeen komen HSV-1 infecties vooral voor op of nabij de lippen van de mond en HSV-2 infecties komen voor in het genitale gebied.

Wat veroorzaakt lipblaasjes?

Het virus van de lipblaasjes wordt meestal in de kindertijd opgelopen.
Bijna 80% van de volwassen bevolking is besmet met het virus, maar slechts 20% heeft te maken met uitbraken. Lipblaasjes kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

  • Stress
  • Een zwak immuunsysteem
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Verkoudheid of griep
  • Extreme weersomstandigheden (koud/heet)
  • Blootstelling aan de zon
  • Menstruatie
  • Hormonen

Hoe behandel je lipblaasjes?

De huidige uitbraken van lipblaasjes kunnen worden behandeld met crèmes en hydrocolloïde patches. COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator verbergt, beschermt en verlicht de pijn en en geneest de lipblaasjes even snel als 5% acyclovir crème*.

* Karlsmark T, Goodman JJ, Drouault Y, Lufrano L, Pledger GW. Gerandomiseerde klinische studie waarbij COMPEED® lipblaasjepleister wordt vergeleken met 5% acyclovircrème in de behandeling van herpes simplex labialis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 ; 22 (10) : 1184-1193

Hoe vaak komen lipblaasjes voor?

Herpes labialis is een veel voorkomende aandoening: onderzoek toont aan dat bijna 90% van de mensen ouder dan 30 jaar op een bepaald moment in hun leven zijn blootgesteld aan HSV-1, waarvan meer dan 20% af en toe een uitbraak van herpes labialis hebben.

Chronische uitbraken van lipblaasjes kunnen een pijnlijke en verergerende ziekte zijn.

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

Ja, lipblaasjes zijn besmettelijk.

Tijdens een uitbraak is HSV-1 aanwezig en kan het gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven door middel van zoenen of het delen van een drankje.

De COMPEED® Patch tegen lipblaasjes met Applicator sluit het lipblaasje af en voorkomt dat het virus zich verspreidt, terwijl het lipblaasje geneest en het getroffen gebied beschermt. De besmetting wordt dus aanzienlijk verminderd.

Hoe kom je aan een lipblaasje?

Lipblaasjes worden meestal veroorzaakt door het virus Herpes Simplex type 1. Meestal kom je hiermee in contact tijdens je vroege kinderjaren.

Helaas kan het immuunsysteem van ons lichaam het virus niet volledig vernietigen, waardoor het in ons lichaam blijft. Het bevindt zich meestal in een lymfeklier.

Hoewel er geen eenduidige redenen zijn voor het ontstaan van lipblaasjes, wordt algemeen aangenomen dat een uitbraak kan worden veroorzaakt door een aantal externe factoren zoals: blootstelling aan de zon, stress, verkoudheid, koorts, kou of griep, vermoeidheid of hormonen. Lipblaasjes worden verspreid door direct en intiem lichamelijk contact met een besmette persoon.

Wanneer zijn lipblaasjes het meest besmettelijk?

Lipblaasjes zijn het meest besmettelijk tijdens een uitbraak. Ze worden verspreid door direct intiem contact, meestal door te zoenen.

Hoe kunnen lipblaasjes worden voorkomen?

Hoewel het onmogelijk is om uitbraken van lipblaasjes te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen de verspreiding van lipblaasjes en de frequentie van uitbraken verminderen:

  • Was altijd je handen voor en na het aanraken van een lipblaasje.
  • Vermijd zoenen, het delen van dranken en lipproducten totdat het lipblaasje is genezen.
  • Als je weet wat je lipblaasje veroorzaakt, probeer dan je blootstelling aan deze factor te minimaliseren. Als je lipblaasjes veroorzaakt worden door extreme weersomstandigheden dan kun je bijvoorbeeld een lippenbalsem met een UV bescherming gebruiken.

Het is niet mogelijk om besmetting met het virus te voorkomen als deze in je lichaam actief aanwezig is of om toekomstige uitbraken volledig te vermijden.