Lipblaasjes

Hoe verwijder je een lipblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan?

4 minuten om te lezen
Hoe verwijder je een lipblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan? Hoe verwijder je een lipblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan? Hoe verwijder je een lipblaasje in één nacht en versnel je de genezing ervan?

Niets kan een lipblaasje van de ene op de andere dag doen verdwijnen maar er zijn een paar stappen die je kan nemen om de duur van een lipblaasje te verminderen en het genezingsproces te versnellen.

Lipblaasjes genezen hooguit binnen enkele weken. Het kan enkele weken duren alvorens een lipblaasje van het begin tot het einde van de uitbraak verdwenen is.

In het begin is het niet zichtbaar. Na een paar dagen verschijnt het lipblaasje, waarna het openbreekt en een korst gevormd wordt.

Als eenmaal de korst gevormd is, geneest het letsel in één tot twee weken, meestal zonder een litteken achter te laten. Je kan er echter voor kiezen om een proactieve houding aan te nemen tegen het virus om het genezingsproces te versnellen.

Volgende stappen ondernemen, helpt je om het ongemak en schaamte te verminderen:

Verlichten van het ongemak

Breng ijs (ijsblokjes in een vochtige handdoek) of een coldpack rechtstreeks aan op het besmette gebied gedurende een paar minuten, meerdere keren per dag.

Dit kan de ontsteking van het lipblaasje verminderen en tijdelijke verlichting bieden.

Houd je lippen goed gehydrateerd door een lippenvochtigheidsproduct met UV-bescherming te gebruiken voor de verzorging van je lippen.

Open geen lipblaasjes

Het kan verleidelijk zijn om een lipblaasje die zich vormt, te doorprikken, maar dit is het ergste wat je kunt doen.

Je verhoogt namelijk het risico dat virusdeeltjes zich op de gezonde huid, vingers of ogen verspreidt, waardoor je ook een hoger risico hebt om het virus door te geven aan anderen.

Raak lipblaasjes niet aan om te vermijden dat ze per ongeluk openbarsten en het virus zich op je vingers verspreidt.

Vermijd het risico van secundaire besmetting

Een andere reden waarom je lipblaasjes niet moet aanraken, vooral als deze open is, is om jezelf te beschermen. Net als iedereen heb je veel bacteriën op je vingers en onder je vingernagels.

Wanneer je vingers in contact komen met een open lipblaasje, kunnen bacteriën binnendringen en mogelijk een infectie veroorzaken. Als lipblaasjes als gevolg van een virale infectie secundair besmet zijn met bacteriën, moet je naast de gebruikelijke symptomen van een lipblaasje ook de zwelling, de ontsteking en de pijn behandelen.

Bovendien kan een open lipblaasje die besmet raakt door bacteriën, bloedingen en een blijvende huidwond veroorzaken. Het brengt ook het risico met zich mee dat er een permanent litteken in de buurt van of op de lippen achterblijft.

Versnel de genezing van een lipblaasje

Aanbevolen voor jou
Lipblaasjes

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

De behandeling van een lipblaasje in zijn vroegste stadium kan leiden tot een kleiner lipblaasje die snel geneest.

COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator bevat actieve hydrocolloïde geltechnologie die ontwikkeld is om lipblaasjes snel te genezen.

Het is bewezen dat COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator niet alleen een snelle genezing bevordert, maar ook de pijn verlicht. Het is aangetoond dat ze een effectieve behandeling is voor herpes simplex lipblaasjes, terwijl ze belangrijke directe extra voordelen biedt, zoals minder vervuiling en minder zichtbare lipblaasjes.[1]

COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator creëert een beschermend schild over het letsel en helpt zo te voorkomen dat deze in contact komt met zure voedingsmiddelen of dranken zoals sap of azijn die het lipblaasje kunnen irriteren.

Antivirale geneesmiddelen, die rechtstreeks inwerken op het infectieuze agens, worden voorgeschreven om virale replicatie te verminderen of te blokkeren. Als je de medicijnen in een vroeg stadium (1 en 2) neemt, helpen ze het ontstaan van lipblaasjes te voorkomen.

Als het lipblaasje op het punt staat te barsten, vermenigvuldigt het virus zich niet meer[2]. In dit stadium is het bijna te laat om op het virus in te grijpen; de prioriteit is om alles te doen wat mogelijk is om de infectie te beperken, de pijn te beheersen en de genezing te versnellen.

Zorg goed voor jezelf

Het is bekend dat lipblaasjes worden veroorzaakt door stress, vermoeidheid, gebrek aan slaap en fysieke inspanning.

Zorg goed voor jezelf: het lichaam is je beste hulpmiddel om snel van een lipblaasje af te raken. Probeer een gezonde levensstijl aan te nemen met een evenwichtig dieet en een redelijk levenstempo om de kans op herstel te maximaliseren.

Bronnen

1

Karlsmark T et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2008 Nov;22(10):1184-92.

2

Medical Microbiology. Chapter 68 Herpesviruses. 4th edition. Baron S, editor. Galveston 1996.