Lipblaasjes

Wat veroorzaakt lipblaasjes?

4 minuten om te lezen
Wat veroorzaakt lipblaasjes? Wat veroorzaakt lipblaasjes? Wat veroorzaakt lipblaasjes?

Je kan niet genezen van het herpes simplex virus 1, maar je kan er wel leren mee omgaan.

Om een uitbraak te voorkomen is het belangrijk de uitlokkende factoren te herkennen.

De meeste mensen die met het virus besmet zijn, hebben geen symptomen totdat een externe factor de infectie opnieuw aanwakkert.

Reactivering van het virus

Een besmetting met het HSV-1 virus, veroorzaakt meestal een eerste uitbraak van een lipblaasje. Na deze uitbraak, blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig, en zolang het in het lichaam “slaapt”, zal het geen nieuwe uitbraken veroorzaken.

Veel factoren kunnen echter het virus wakker maken, waardoor het zich begint te vermenigvuldigen en te verspreiden. Tegelijkertijd bestrijdt het immuunsysteem het virus dat ontstekingen (pijn en roodheid) veroorzaakt.

Wat zijn uitlokkende factoren (triggers) om lipblaasjes te ontwikkelen?

Na een eerste besmetting met het virus, blijft het meestal inactief in het lichaam. Maar soms kan het virus geactiveerd worden door bepaalde uitlokkende factoren, waardoor een lipblaasje gevormd wordt. Volgende factoren kunnen eeen uitbraak van een lipblaasje activeren:

  • Persoonlijke omstandigheden
  • Ziekte: koorts, griep of kou
  • Trauma en stress, inclusief fysieke spanning en emotionele stress
  • Vermoeidheid of gebrek aan slaap
  • Hormonale veranderingen, vooral tijdens de menstruatie of bij het innemen van anticonceptiepillen
  • Kleine verwondingen zoals scheurtjes in de lippen
  • Een verzwakt immuunsysteem door een ongezonde levensstijl (roken, alcohol en slechte voeding) of door bepaalde medicijnen zoals chemotherapie.
  • Externe omstandigheden
  • Excessieve blootstelling aan de zon: kunstmatig zonlicht en UV-licht
  • Blootstelling van de huid aan extreme weersomstandigheden (hitte, kou of wind)

Preventieve maatregelen

De meeste uitlokkende factoren kunnen niet volledig vermeden worden, of zijn moeilijk te vermijden. Maar je kunt proberen je gewoontes te veranderen om het risico op reactivering van het virus te verminderen.

Het beheersen van je stress door middel van sport, meditatie en yoga, of gewoon tijd voor jezelf nemen zijn slechts enkele  manieren om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Als de seizoenen veranderen, kunnen je lippen heel snel uitdrogen en barsten. Ze hydrateren met een balsem is de beste verdediging tegen gebarsten lippen. Als de zon uw lipblaasje veroorzaakt, kan een lippenbalsem met zonnebrandcrème (SPF 15 of hoger) nog beter zijn.

Zelfkennis

De uitlokkende factoren kennen en herkennen is een enorme troef om met lipblaasjes om te gaan. Je kan hiervoor een dagboek bijhouden om je stressniveau, gebeurtenissen die je dagelijks leven markeren, je eet- en slaapgewoontes, enz… te registreren.

Door de gebeurtenissen te identificeren die nieuwe uitbraken uitlokken, kan je proactief optreden om deze in de toekomst te voorkomen.