Lipblaasjes

Hoe behandel je een lipblaasje (Herpes Labialis)?

4 minuten om te lezen
Hoe behandel je een lipblaasje (Herpes Labialis)? Hoe behandel je een lipblaasje (Herpes Labialis)? Hoe behandel je een lipblaasje (Herpes Labialis)?

Lipblaasjes zijn het resultaat van een ontstekingsreactie na infectie of reactivering van het herpes simplex 1-virus.

Lipblaasjes kunnen niet permanent worden voorkomen, maar ze behandelen voordat ze zich ontwikkelen tot een grotere pijnlijke plek is een goede manier om frustratie, ongemak en gevoelens van isolement te beperken.

Herkennen van de waarschuwingssignalen

Het beste moment om met de behandeling van een lipblaasje te starten, is wanneer je de eerste symptomen ervaart.

Het meest voorkomende waarschuwingsteken is jeuk rond je lippen. Dit symptoom kan enkele dagen voor het lipblaasje verschijnen. Je kunt ook een brandend of tintelend gevoel krijgen dat meestal een dag of twee voor het verschijnen van het lipblaasje begint.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder je de koortsblaar behandelt, hoe beter het genezingsproces. Je kunt voorkomen dat de koortsblaar verschijnt of het genezingsproces versnellen wanneer de blaasjes al gevormd zijn.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder je het lipblaasje behandelt, hoe beter het genezingsproces.

Voorkomen dat dit gebeurt

Als je regelmatig last hebt van lipblaasjes dan heb je misschien al medicatie bij de hand. Je vindt een aantal van hen in de lijst hieronder.

COMPEED® Patch tegen lipblaasjes met Applicator maakt herpes niet alleen minder zichtbaar, maar fungeert ook als een schild tegen virussen, waardoor het risico op infectie afneemt.

Antivirale middelen worden meestal gebruikt om de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan. Antivirale middelen voor lipblaasjes zijn er in twee verschillende vormen: crème die direct op het gebied wordt aangebracht en pillen die oraal worden ingenomen.

 

Leer factoren die een lipblaasje veroorzaken kennen

Aanbevolen voor jou
Lipblaasjes

Wat veroorzaakt lipblaasjes?

Je kan proberen de ontwikkeling van lipblaasjes te voorkomen door te leren wat ze veroorzaakt.

Veel voorkomende factoren die lipblaasjes veroorzaken zijn stress, ziekte, gebrek aan slaap, vermoeidheid en blootstelling aan zonlicht of extreem weer.

Sporten, ontspanningstechnieken of meditatie kunnen een goede optie zijn als je je stressniveau wilt verlagen.
Bovendien helpt een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding en zonder overmatige tabaksconsumptie de immuunafweer te versterken zodat het slapende virus onder controle blijft.

Als je meerdere uitbraken per jaar hebt, kan het een goed idee zijn om een dagboek bij te houden en zaken als voeding, activiteiten, ziekten en andere levensgebeurtenissen te noteren. Dit zal je helpen bij het identificeren van factoren die een terugkerende infectie veroorzaken.

Weten welke factoren een lipblaasje veroorzaken, biedt een bijkomend voordeel dat je nog proactiever kunt zijn in het nemen van maatregelen of medicijnen.

Een dieet volgen om je immuunsysteem te versterken?

Aangezien het virus en andere infectieuze agentia over het algemeen worden gecontroleerd door het immuunsysteem, is het essentieel om haar vermogen infecties te bestrijden, te versterken.

Het eten van een dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan je immuunsysteem een boost geven.

 

Bronnen