Lipblaasjes

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

4 minuten om te lezen
Zijn lipblaasjes besmettelijk? Zijn lipblaasjes besmettelijk? Zijn lipblaasjes besmettelijk?

Lipblaasjes zijn kleine blaasjes die meestal op of rond de lippen en de mond verschijnen.

In de meeste gevallen barsten de lipblaasjes waardoor een korst ontstaat die er uiteindelijk af valt.

Lipblaasjes zijn het meest besmettelijk als ze barsten. Ze zijn eigenlijk besmettelijk van zodra je symptomen rond je mond voelt, zoals tintelingen of jeuk, tot de volledige genezing van het lipblaasjes.

Fases Lipblaasjes

Een lipblaasje doorloopt vijf stadia (besmettingsniveau):

  • Fase 1 (+, zwak) – Dag 1-2: eerste symptomen zoals tintelingen, pijn en jeuk
  • Fase 2 (++, matig) – Dag 2-4: met vloeistof gevulde blaasjes beginnen zich te vormen
  • Fase 3 (+++, ernstig) – Dag 4-5: lipblaasjes barsten en vormen pijnlijke wondjes
  • Fase 4 (++, matig) – Dag 5-8: Wonden drogen uit en vormen een korst
  • Fase 5 (+, zwak) – Dag 8-10: Herstel met genezing van de huid na het vallen van de korst

Lipblaasjes zijn in alle stadia besmettelijk, waarbij fase 3 het meest besmettelijk is door de gebarste lipblaasjes die besmette vloeistoffen afgeven.

Zijn lipblaasjes besmettelijk?

Lipblaasjes zijn besmettelijk vanaf de eerste symptomen tot ze verdwijnen.

Vanaf dag 1 of 2 worden lipblaasjes gevuld met het virus dat zich verspreidt via speeksel, huidcontact of door het aanraken van een voorwerp dat wordt gehanteerd door een persoon die met het virus is besmet.

Je kunt het virus doorgeven, zelfs als je nog geen duidelijke symptomen van een lipblaasje hebt. Dit is echter veel minder waarschijnlijk dan wanneer het contact plaatsvindt in de aanwezigheid van een lipblaasje. Het vocht in de blaren bevat het virus, waardoor lipblaasjes besmettelijker zijn als de blaren doorsijpelen.

De eerste episode van een lipblaasje komt meestal twee tot twintig dagen na het contact met een besmette persoon.

Hoe lang zijn lipblaasjes besmettelijk?

Lipblaasjes worden veroorzaakt door herpesvirussen. Deze zijn besmettelijk totdat ze volledig verdwijnen. Dit duurt ongeveer twee weken.

Lipblaasjes zijn het meest besmettelijk als er vocht uit de lipblaasjes komt. Wanneer de lipblaasjes opgedroogd zijn, neemt het risico op besmetting aanzienlijk af.

Dit betekent niet dat de lipblaasjes niet langer besmettelijk zijn. De korst kan door eten of lachen worden gebroken waardoor er vloeistof kan uitlekken.

Lipblaasjes worden veroorzaakt door een type virus dat herpes wordt genoemd.

Kan ik lipblaasjes doorgeven aan andere mensen?

Herpes kan gemakkelijker worden overgedragen wanneer u een uitbraak heeft en er actieve letsels of blaren op de huid aanwezig zijn.

Het herpesvirus kan zich echter nog steeds verspreiden, zelfs als er geen tekenen of symptomen zijn.

Waarschuwing voor baby's en mensen met een zwak immuunsysteem

Volwassenen die een lipblaasje hebben, moeten voorzichtig zijn met het kussen van baby’s of het aanraken van de lipblaasje om twee redenen.

  1. Lipblaasjes zijn over het algemeen vrij onschadelijk, maar ze kunnen ernstig worden bij mensen waarvan het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Het immuunsysteem beschermt meestal het lichaam tegen infecties. Een persoon met een zwak immuunsysteem krijgt waarschijnlijk meer ernstige infecties dan de meeste andere mensen. In deze context kan het lipblaasjesvirus gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden.
  2. Als de baby eenmaal besmet wordt, zal hij voor de rest van zijn leven gevoelig zijn voor lipblaasjes.

Dezelfde voorzorgsmaatregel moet worden genomen voor mensen die lijden aan HIV (humaan immunodeficiëntievirus) en voor mensen die lijden aan kanker en die worden behandeld met chemotherapie.

Het is daarom belangrijk om bijzonder waakzaam te blijven ten aanzien van deze mensen en de nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze met HSV worden besmet.

Hoe kan je minder besmettelijk zijn?

Beperk het contact met de letsels tot een minimum. Was altijd je handen na contact met een lipblaasje om te voorkomen dat het virus zich van de ene plaats naar de andere verspreidt, zoals de ogen, neus of vingernagels.

Wanneer je symptomen van lipblaasjes hebt, vermijd je best het volgende:

  • elkaar kussen
  • het delen van lippenstift, keukengerei, een bril of iets anders dat in contact kan zijn gekomen met je lipblaasjes
  • sporten waarbij sprake is van lichamelijk contact

Totdat de lipblaasjes en korsten van de lipblaasjes volledig zijn verdwenen, moet je jezelf en anderen beschermen tegen besmetting.

Lucht- en waterdichte medische pleisters, zoals COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator kan de verspreiding van het virus naar een ander deel van je lichaam helpen voorkomen en beschermen ook je naasten.