Blaren

Hydrocolloide pleisters: Het werkingsmechanisme

6 minuten om te lezen
Hydrocolloide pleisters: Het werkingsmechanisme Hydrocolloide pleisters: Het werkingsmechanisme Hydrocolloide pleisters: Het werkingsmechanisme

Er zijn verschillende soorten hydrocolloïde pleisters voor de behandeling van verschillende soorten infectievrije wonden, zoals wonden met weinig wondvocht, doorligwonden, oppervlakkige brandwonden, zweren op de benen1….

Compeed® pleisters zijn hydrocolloïde pleisters.

Een hydrocolloïde pleister bevat een actieve gel om vocht uit de wond (exsudaat genoemd) te absorberen, waardoor een vochtig milieu wordt gecreëerd en gehandhaafd dat de genezing bevordert.

Hydrocolloïdtechnologie: werkingsmechanisme in Compeed® producten

Aanbevolen voor jou
Blaren

Hoe behandel je een blaar?

De Compeed® serie hydrocolloïde pleisters zijn speciaal ontworpen om te helpen bij de behandeling en/of verlichting van pijn veroorzaakt door blaren, koortslip, likdoorns, eelt en eeltknobbels. Elke Compeed® pleister is over het algemeen ontworpen voor een specifiek deel van het lichaam (hiel, mond, teen, voetzool, enz.). De hydrocolloïde pleistertechnologie die in deze pleisters wordt gebruikt, helpt de huid te beschermen tegen wrijving en druk dankzij het dempende effect, wat de pijn kan verlichten en de wondgenezing kan vergemakkelijken of, in het geval van likdoorns, de likdoorn kan verzachten om het verwijderen te vergemakkelijken. Compeed® pleisters werken als een tweede huid en moeten op hun plaats blijven om het genezingsproces te optimaliseren.

Hydrocolloïde technologie kan ook worden gebruikt om een koortslip te helpen behandelen. Tijdens een uitbraak van een koortslip zal de Compeed® pleister voor koortslippen dankzij de ultrafijne hydrocolloïdtechnologie de koortslip behandelen als een wond. Door wondvocht te absorberen en een vochtig milieu te handhaven, zal de patch littekenvorming verminderen, genezing bevorderen en pijn verlichten. De patch beschermt de koortslip ook tegen het risico van besmetting en maakt hem minder zichtbaar.

Waarom bevordert genezing in een vochtige omgeving met Compeed® het hele genezingsproces?

Genezing in een droge omgeving:

Wanneer een wond open wordt gelaten of met een standaard pleisters wordt behandeld, vindt genezing plaats in een droge omgeving. Nadat een wond is ontstaan, wordt het genezingsproces onmiddellijk in gang gezet: na het stoppen van een bloeding, verwijden de bloedvaten zich om vocht (exsudaat) en een aantal cellen af te geven die nodig zijn om de wond schoon te maken en de wond te herstellen. Zo ontstaat een vochtige omgeving die bevorderlijker is voor de werking en ontwikkeling van de cellen die verantwoordelijk zijn voor het genezingsproces. Aan het einde van deze fase zullen de bloedvaten samentrekken, waardoor het weglekken van vocht of exsudaat wordt gestopt. Hierdoor droogt de wond uit en wordt de vorming van een dikke korst bevorderd om de wond te beschermen tegen infecties van buitenaf. In een droge omgeving moet de genezing dus onder deze korst plaatsvinden, wat het proces vertraagt omdat de cellen die bij het genezingsproces betrokken zijn, water nodig hebben voor hun werking en regeneratie. Genezing in een droge omgeving kan het genezingsproces vertragen en kan pijnlijker zijn2.

Genezing in een vochtige omgeving:

De hydrocolloïde pleister, absorbeert wondvocht en houdt het vast, waardoor de wond vochtig blijft en tegelijkertijd beschermd wordt. Door dit vochtige milieu kunnen “reinigende” cellen zich gemakkelijker naar de wond verplaatsen, waardoor plaatselijke ontstekingen worden verminderd en de aanmaak van collageen, een bestanddeel van de huid, wordt bevorderd. De cellen die betrokken zijn bij het genezingsproces ontwikkelen zich dus beter door een vochtig milieu te handhaven2.

Compeed® Hydrocolloïde Technologie

Zoom
Close

Hoe werkt een hydrocolloïde pleister zoals Compeed® op een blaar?

Een blaar is een soort wond en de hydrocolloïdtechnologie zal daarom helpen om de wond snel te laten genezen.

Zoom
Close
 1. De pleister bevat hydrocolloïde deeltjes. Deze hydrocolloïdde deeltjes zijn over de pleister verdeeld en absorberen vocht uit de wond (exsudaat). Ze helpen een optimaal vochtgehalte te handhaven om de genezing te bevorderen. Tijdens de behandeling zwellen de hydrocolloïdde deeltjes op waardoor een dempend effect ontstaat, de druk wordt herverdeeld en de pijn wordt onmiddellijk verlicht.
 2. De hydrocolloïde pleister is samengesteld uit een polyurethaanfilm. Hij is flexibel en past zich aan het te bedekken oppervlak aan om de beweeglijkheid te bevorderen. Hij beschermt de wond tegen besmetting door bacteriën van buitenaf en helpt zo het risico op infectie te verkleinen.
 3. De pleister is buiten de wond waterafstotend, maar laat overtollig wondvocht uit de wond verdampen en laat de huid ademen.

Compeed® pleisters hebben afgeschuinde randen om de hechting op de huid te maximaliseren. Ze werken als een tweede huid en zijn ontworpen om meerdere dagen op hun plaats te blijven*.

*Duur kan variëren, afhankelijk van de persoon

De hydrocolloïde pleistertechnologie van Compeed® pleisters helpt uw wond, likdoorn of eelt te beschermen en/of te verlichten in alle stadia van ontwikkeling:

 1. Om blaren en ander eelt te voorkomen:

  • Blaren: om blaren te voorkomen, als je nieuwe schoenen draagt, sport, al een tijdje geen schoenen heeft gedragen of de hele dag staat.

  • Likdoorns en eelt: om de vorming van likdoorns te voorkomen, om wrijving en druk te beperken.

 2. Zodra de eerste tekenen van ongemak zich voordoen:

  • Blaren: bij de eerste tekenen van irritatie of blaarvorming zal de Compeed® blarenpleister de pijn als gevolg van wrijving helpen verlichten dankzij het dempende effect.

  • Likdoorns en eelt: zodra de likdoorn is gevormd, rehydrateert de Compeed® likdoornpleister de huid om het verwijderen van de likdoorn te vergemakkelijken en de druk te verlichten.

  • Koortslip: bij een uitbraak van een koortslip kan de Compeed® Lipblaasjes Patch vanaf de eerste symptomen (tintelingen) worden aangebracht om de genezing te bevorderen.

 3. Behandeling/verlichting van koortslip, blaren, likdoorns en eksterogen, eelt en eeltknobbels:

  • Blaren: Compeed® specialistische pleisters helpen de pijn te verlichten die door de blaar wordt veroorzaakt en helpen de huid te genezen.

  • Likdoorns en eelt: de Compeed® pleister houdt een omgeving in stand die de likdoorn verwijdert door deze te bevochtigen en te verzachten en helpt de pijn te verlichten.

  • Koortslip: de discrete Compeed® pleister behandelt koortslip in alle stadia van ontwikkeling om genezing en oplossing te vergemakkelijken.

Close

Bronnen

1

Wounds UK, Hydrocolloïden in de praktijk, Volume 8, Issue 1, maart 2012

2

Fleck et al., 2009. Journal of the American College of Certified Wound Specialists (2009) 1, 109-113, Why “Wet to Dry”?

3

Dr. Karlsmark T. Een open-label, gerandomiseerd, vergelijkend, oriënterend fase IV klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van COMPEED® Hydro Cure systeem als hydrocolloïd verband versus een conventioneel gaasverband op experimentele blaren en oppervlakkige wonden, uitgevoerd bij 21 deelnemers, Kopenhagen, augustus 1999 – maart 2000.

4

Winter GD, Vorming van de korst en de snelheid van epithelialisatie van oppervlakkige wonden in de huid van jonge tamme varkens. Nature, 1962, 193: 293-4.

5

Artus-Arduise et al. Hydrocolloïde blaarpleisters vs. standaardpleisters voor de behandeling van voetblaren in de praktijk. Clin Res Trials, 2020, Deel 6: 1-7. ISSN: 2059-0377.