Eeltplekken

Hoe verwijder en behandel je eeltplekken?

3 minuten om te lezen
Hoe verwijder en behandel je eeltplekken? Hoe verwijder en behandel je eeltplekken? Hoe verwijder en behandel je eeltplekken?

Eeltplekken zijn meestal niet ernstig maar ze kunnen ongemak of soms zelfs pijn veroorzaken. Dit is door de druk die de verdikte huidmassa op de onderliggende weefsels uitoefent.

Om je persoonlijke comfort te behouden, is de behandeling van een eeltplek belangrijk.

Hoe moet ik eeltplekken behandelen?

Een eeltplek is een reactie op overmatige druk op de hiel, voorvoet of handpalm.

Door de bron van de druk uit te schakelen, zullen ze waarschijnlijk vanzelf oplossen. Als je besluit je eeltplekken te behandelen, houd er dan rekening mee dat dit proces lang kan duren en meestal niet in één dag kan worden uitgevoerd.

Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen om stukjes eelt af te schrapen. Dit kan letsels veroorzaken en kan leiden tot bloedingen en/of infecties.

Houd er rekening mee dat als je een ongevoelige huid hebt dat veroorzaakt is door een slechte bloedsomloop, diabetes of zenuwschade, je een arts moet raadplegen voordat je de eeltplekken behandelt.

Het verwijderen van een eeltplek

  • Stap 1 : Verzacht de eeltplek
    • De eeltplekken zijn erg dik en stijf. Het is dus aangeraden om ze vooraf te verzachten. Dit kan worden gedaan door het getroffen gebied (meestal je hand of voet) in warm water met wat zeep te laten weken. Het toevoegen van Epsom zouten aan de dompeloplossing kan een extra effect hebben.
    • Je kunt ook in de handel verkrijgbare scrubcrèmes gebruiken om de huid te verzachten.
    • Een andere optie is het gebruik van vochtinbrengende zalf of crèmes die salicylzuur bevatten, wat helpt bij het oplossen van de keratinestructuur waaruit de dode huid bestaat. Deze behandelingen moeten met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat salicylzuur de omliggende gezonde huid kan irriteren.
    • Je kunt COMPEED® Eeltplekkenpleisters ook gebruiken voor eeltplekken. Ze bevatten een actieve gel (hydrocolloïde technologie) die hydrateert en tegelijkertijd de eeltplek beschermt en dempt. COMPEED® Eeltplekkenpleisters zullen het ongemak of de pijn verzachten.
  • Stap 2 : Vijl de eeltplek met een puimsteen of voetvijl.
    • Zodra de eeltplek is verzacht, kan je deze met een puimsteen vijlen. Week de puimsteen in water en verwijder vervolgens de dode huid met ronddraaiende of zijdelingse bewegingen.
    • Je kunt ook een voetvijl gebruiken als scrubmateriaal. Wees voorzichtig om niet te veel huid te verwijderen, want dit kan leiden tot bloedingen en infecties.
    • Verwijder in plaats daarvan kleine hoeveelheden en herhaal de actie regelmatig totdat de eeltplek verdwijnt.
  • Stap 3 : Hou je huid gehydrateerd
    • Na het vijlen van de eeltplek is het belangrijk om de huid te hydrateren om deze zacht te houden. Elke huidcrème is hiervoor geschikt.
    • Het aanbrengen van COMPEED® Eeltplekkenpleisters zal helpen om de eeltplek te hydrateren en sneller te verwijderen.

Voorkom het verschijnen van eeltplekken en vermijd dat ze opnieuw verschijnen

Om eeltplekken op de voeten te voorkomen, moet de bron van druk en wrijving op de voeten worden verminderd.

Vermijd het dragen van schoenen die je gewichtsverdeling zo veel mogelijk veranderen, zoals schoenen met hoge of zware bogen. Als je voor je werk elegante (d.w.z. niet-ergonomische, zoals hoge hakken) schoenen moet dragen, probeer dan de druk op je voeten te verlichten door in goed passende (sport)schoenen van en naar kantoor te lopen. Probeer ook je hakhoogte zo laag mogelijk te houden.

Zorg voor je schoenen door ze regelmatig te herstellen of te vervangen. Versleten zolen zijn over het algemeen niet erg effectief in het dempen van van de schokken. Ook als je merkt dat de zolen of hakken van je schoenen de neiging hebben om ongelijkmatig te verslijten dan kun je met een orthopedist of podotherapeut praten over corrigerende inlegzolen.

Een eeltplek kan op je handen voorkomen, dus het dragen van beschermende handschoenen met extra dempingsbescherming kan helpen als je gereedschap gebruikt.

Als je voor je werk elegante (d.w.z. niet-ergonomische, zoals hoge hakken) schoenen moet dragen, probeer dan de druk op je voeten te verlichten door in goed passende (sport)schoenen van en naar kantoor te lopen.

Wanneer moet ik naar een dokter?

Als de eeltplek erg pijnlijk is, als je last hebt van diabetes, een kwetsbare huid of problemen met de bloedsomloop dan kun je het beste een dokter of een orthopedist raadplegen.

Een voet- of houdingspecialist kan helpen een abnormale gang te corrigeren door je schoenen na te kijken of een onderliggend probleem met de botstructuur op te sporen. In het laatste geval kan het zijn dat je een radiografie (medische beeldvormig) of zelfs een operatie moet ondergaan.

Een podoloog kan met een scalpel een deel van de harde huid verwijderen. Probeer dit niet thuis te doen.

Als er een infectie of kans op infectie is, kan de arts een antibioticacrème voorschrijven. Rode, gezwollen huid rond de eelt kan duiden op een infectie.