Blaren

Laat je niet afremmen door een blaar tijdens het sporten!

4 minuten om te lezen
Laat je niet afremmen door een blaar tijdens het sporten! Laat je niet afremmen door een blaar tijdens het sporten! Laat je niet afremmen door een blaar tijdens het sporten!

Welke sport je ook beoefent, niets moet je ervan weerhouden om elke week je persoonlijke doelen te bereiken. Helaas kan zoiets kleins als een blaar dat wel doen. En het gebeurt vaak, zelfs bij topsporters.

Blaren moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Ze kunnen je concentratie aantasten, je prestaties verminderen en overbelastingsblessures aan je knieën en enkels veroorzaken.

Blaren door te joggen

Stel je voor dat je aan het joggen bent. Het weer is perfect en je voelt je geweldig. Misschien kun je deze keer zelfs je record verbreken. Maar plotseling voel je een kleine, maar scherpe pijn aan je voet. Je herkent meteen dat dit het begin is van een blaar.

Misschien zijn je nieuwe sokken te dik of misschien zijn je voeten opgezwollen door de hitte. Het enige wat je zeker weet is dat je joggen voorbij is.

Het is altijd het beste om de blaar zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat de pijn erger wordt.

Vermijden van blaren veroorzaakt door het sporten

Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die je gemakkelijk kunt nemen om te voorkomen dat je een blaar krijgt.

Als je na een training of een loopsessie rode vlekken op je voeten opmerkt dan kunnen dit je ‘hot spots’ zijn, of je blaargevoelige gebieden. Bedek ze met een blaarpleister of probeer de Compeed® Anti-blaren Stick.

Het is slim om altijd een verzorgingsset in je sporttas te bewaren. Zo kun je voorkomen dat er een blaar ontstaat voordat deze zich ontwikkelt.

Slecht passende schoenen die te strak of te groot zijn, verhogen de wrijving op de voet en tenen. Neem indien mogelijk een reserve paar schoenen mee als je traint. Als je een blaar voelt aankomen, stop dan meteen en wissel van schoenen of breng Compeed® Anti-blaren Stick aan op de mogelijk wrijving en druk plekken. Zo wordt je training niet gestopt door een blaar.

Zweetvoeten creëren de wrijving die tot blaren leidt. Probeer dus je voeten droog te houden door voetpoeder te gebruiken of je sokken regelmatig te verwisselen.

Behandeling van blaren veroorzaakt door het sporten

Zodra je een blaar krijgt, moet je onmiddellijk actie ondernemen om de pijn te minimaliseren en de genezing te maximaliseren.

Breng na een zachte en zorgvuldige reiniging een ademende Compeed® blarenpleister aan om de blaar te beschermen tegen wrijving en tegen schadelijke bacteriën en vuil.

Probeer te voorkomen dat je iets draagt dat druk of wrijving op de wond uitoefent.

Laat een blaar nooit opzettelijk barsten, maar als deze toch open gaat:

  • maak hem dan schoon met een mild sopje
  • laat hem 10 minuten weken in een voetbad met zout water
  • breng een verse blarenpleister aan.

Zodra de pijn onder controle is, kun je weer door gaan.