Blaren

Hoe voorkom en behandel je blaren ontstaan door het dragen van nieuwe schoenen?

3 minuten om te lezen
Hoe voorkom en behandel je blaren ontstaan door het dragen van nieuwe schoenen? Hoe voorkom en behandel je blaren ontstaan door het dragen van nieuwe schoenen? Hoe voorkom en behandel je blaren ontstaan door het dragen van nieuwe schoenen?

Blaren zijn het ergst. Ze kunnen op elk moment opduiken en van elke stap die je neemt een onaangename ervaring maken.

Ondanks dat ze klein zijn, hebben ze de kracht om je werk, fitness, vakantie of speciale gebeurtenis enorm te verstoren. Lees verder over hoe je blaren kunt vermijden.

Hoe ontstaan blaren?

De meeste blaren ontstaan wanneer je huid na verloop van tijd herhaaldelijk tegen je schoenen of sokken wrijft.

De beschadigde bovenlaag van de huid schuurt weg van de lagen eronder en de vloeistof verzamelt zich in de ruimte ertussen om een stevige luchtbel onder de huid te creëren – en vormt zo de gevreesde blaar.

Blaren ontwikkelen zich zeer snel en kunnen enkele dagen nodig hebben om te genezen. Als ze openbreken kunnen ze geïnfecteerd raken, waardoor de pijn nog erger wordt.

Blaren ontwikkelen zich het vaakst in de zomer omdat onze voeten op hete en vochtige dagen water vasthouden en de neiging hebben om op te zwellen. Hierdoor nijpen onze schoenen op bepaalde plekken van onze voeten.

De voeten worden ook zweterig in de zomer. Dus als je voeten zowel gezwollen als zweterig zijn dan is het een gevaarlijke combinatie die kan leiden tot een verhoogd risico op wrijving.

Aanbevolen voor jou
Blaren

Hoe behandel je blaren?

Er zijn veel activiteiten die ook blaren kunnen veroorzaken. Bij slecht passende schoenen kunnen activiteiten als joggen, fitness of zelfs golfen en tuinieren leiden tot pijnlijke blaren door de repetitieve bewegingen.

Wandelaars krijgen ze vaak te pakken, vooral als hun sokken nat worden, waardoor er wrijving in hun wandelschoenen ontstaat.

Elke activiteit die veel wandelen vereist, zoals een bezoek aan een pretpark met je gezin of een dagje winkelen, kan worden verpest met schoenen die meer chique dan comfortabel zijn.

Ga je een nachtje uit in de stad? Je wilt de volgende ochtend niet wakker worden met blaren.

Ga je binnenkort met vakantie? Kijk uit! Het vele wandelen en sightseeing zal je heel veel cultuur doen ontdekken, maar kan ook leiden tot pijnlijke voeten.

Hoe blaren behandelen

Als er zich eenmaal een blaar vormt dan moet je deze snel behandelen om de pijn te minimaliseren en een infectie te voorkomen. Als een blaar niet goed wordt behandeld dan kun je jezelf blootstellen aan een risico op infectie of het genezingsproces vertragen.

Breng na het voorzichtig schoonmaken van het gebied een speciale Compeed® blarenpleister  aan om de blaar te beschermen tegen schadelijke druk en wrijving en om de wond te beschermen tegen bacteriën en vuil.

Probeer te voorkomen dat je iets draagt dat het gebied irriteert. Het is het beste om een blaar niet te laten barsten, maar als de blaar toch opengaat

  • maak hem dan voorzichtig schoon met een milde zeepoplossing
  • laat hem indien mogelijk 10 minuten weken in een voetbad met zout water
  • bedek hem dan met een verse, blarenpleister.

Blaren kunnen een dag verpesten, maar met COMPEED® Anti-blaren Stick of een blarenpleister bij de hand kun je de dag redden en blijven doorgaan.