Blaren

Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen?

3 minuten om te lezen
Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen? Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen? Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen?

Er gaat niets boven wandelen in de natuur. De prachtige natuur, de frisse lucht, de rust en de stilte zorgen voor een prachtig avontuur.

Maar niet alle wandelbelevenissen zijn hetzelfde en de sleutel ligt in de voorbereiding.

Dit omvat het uitstippelen van de route, het inpakken van de kaart, het water, het eten en een paar lichte lagen kleding.

Hierna ben je klaar om te vertrekken, maar hoe zit het met je voeten?

Wandelen door het bos tijdens een stevige wandeling is geweldig voor de geest maar niet zo geweldig voor je voeten. Een voetblessure kan de hele reis verpesten voor jou en iedereen die erbij betrokken is.

Een van de meest voorkomende voetletsels tijdens een wandeling is een blaar. Een blaar klinkt misschien als een klein iets maar moet niet worden onderschat. Als je ze negeert, leidt dat je alleen maar op het pad van de pijn.

Blaren vermijden bij het wandelen

Maak je geen zorgen, er zijn een paar dingen die je kunt doen om blaren te voorkomen.

Het eerste en belangrijkste wat je kan doen is het kiezen van de juiste wandelschoenen voor je voeten en voor het type wandeling.

Bij het winkelen voor wandelschoenen is een goede pasvorm van groot belang. Je tenen moeten voldoende bewegingsruimte hebben en je enkels moeten goed ondersteund worden. De schoen moet goed om je voet passen terwijl je hiel op zijn plaats blijft. Een zwevende hiel is de belangrijkste oorzaak van blaren tijdens een wandeling.

Probeer altijd wandelschoenen aan te trekken met je wandelsokken om een nauwkeurig gevoel voor comfort en pasvorm te krijgen.

Wij adviseren gespecialiseerde synthetische sokken met ademende stof die vocht afvoeren. Zorg ervoor dat je sokken goed passen en niet op en neer glijden als je wandelt.

Aanbevolen voor jou
Blaren

Hoe behandel je een blaar ontstaan door het wandelen?

Je probeert misschien je rugzak licht te houden maar het is het belangrijk om een EHBO-doos in te pakken met onder andere een Compeed® Anti-blaren Stick, gespecialiseerde Compeed® blarenpleisters, absorberend materiaal zoals gaas en een ontsmettingsmiddel.

Als je een blaar krijgt dan wil je snel handelen om onnodige vertraging of ongemak te voorkomen.

  • Als je blaar is gebarsten en in een wond is veranderd:
    • reinig de wond met een ontsmettingsmiddel
    • droog deze af met het absorberende materiaal
    • bedek deze met een speciale blarenpleister
  • Als de blaar niet is gebarsten:
    • breng dan direct een blarenpleister aan op het gebied.

Laat je niet verleiden om door te wandelen tot dat een blaar ontstaat en openbreekt want dan loopt je het risico dat de wond geïnfecteerd raakt.

Met deze tips in gedachten hebben je voeten zeker een prachtige en blaarvrije ervaring tijdens je volgende wandeling.