Skip to main content

Hoe blisters gemakkelijk te voorkomen?

Over blaren

Ontstaan van blaren

Blaren zijn pijnlijke, met vocht gevulde holtes onder de opperhuid, ontstaan als gevolg van druk of wrijving. Ze vormen zich op de plek met de meeste wrijving, meestal door slecht zittende schoenen of misvormingen van de voet (bijv. hallux valgus of hamerteen). Blaren ontstaan vrij snel, maar het kan daarentegen meerdere dagen duren tot ze weg zijn. Breekt een blaar open, dan kan hij ontsteken en extreem pijnlijk worden.

Verschillende stadia van een blaar

Blaren doorlopen gewoonlijk 5 stadia en genezen binnen ongeveer 7 dagen. Met COMPEED® kun je het genezingsproces versnellen. 

 1. Wondvorming: de huid is door de combinatie van druk, warmte, vocht en wrijving rood en geïrriteerd.
 2. Blaarvorming: houdt de wrijving aan, dan komt de bovenste huidlaag los van de daaronder liggende en de holte vult zich met vocht.
 3. Open wond: een opengescheurde blaar vormt een open wond die kan ontsteken.
 4. Korstvorming: de wond droogt uit, er vormt zich een korst. Deze remt de vorming van nieuwe huidcellen die noodzakelijk zijn voor de wondgenezing. Daarom moeten de cellen uit dieper gelegen lagen komen waardoor de huid maar langzaam geneest.
 5. Genezing: als er een korstje is ontstaan, dan laat dat in dit stadium los. De blaar is nu volledig genezen en er heeft zich nieuw weefsel gevormd.

Met COMPEED® Blarenpleisters verloopt het herstelproces sneller dankzij de hydrocolloïdtechnologie.

Behandeling van blaren

Als zich een blaar vormt, is het zaak snel te handelen om complicaties te minimaliseren:

 • Draag geen schoenen die irriteren en gebruik een pleister die de pijn verzacht, bijvoorbeeld een blarenpleister van COMPEED®.
 • Met een COMPEED® blarenpleister kan de verdere ontwikkeling van de blaar worden voorkomen, want COMPEED® beschermt en blijft keurig op zijn plaats.
 • De pleister bevat onze hydrocolloïde-technologie. Deze zorgt voor een optimale omgeving voor wondgenezing en verzacht de pijn direct. Bovendien is de pleister waterafstotend en beschermt de wond tegen bacteriën en vuil.
 • Lees hier meer over de behandeling van blaren met COMPEED®: blaren behandeln.

Blaren voorkomen

Als je weet dat je voeten gevoelig zijn voor blaren, neem dan het volgende in acht:

 • Nieuwe schoenen voor speciale gelegenheden (bruiloft, gala enz.) goed inlopen.
 • Als je je schoenen regelmatig wisselt, wordt niet altijd op dezelfde plek druk op je voet uitgeoefend.
 • Let er bij het wandelen en joggen op dat niet alleen je schoenen maar ook je sokken goed zitten en er geen plooien in zitten.
 • Als je nieuwe of lang niet gedragen schoenen aanhebt, behandel gevoelige plekken dan preventief met de COMPEED® antiblarenstick of bij sterkere druk met de COMPEED® blarenpleisters tegen stekende pijn.
 • Voor noodgevallen: altijd COMPEED® blarenpleisters in je handtas hebben.